вівторок, 14 квітня 2020 р.

Гігієна зору

Правила гігієни зору:



Робоче місце дитини має бути добре освітленим. Для занять необхідно обирати місце біля вікна. Увечері, крім загального освітлення, треба користуватись настільною лампою з непрозорим абажуром. Світло від лампи має падати ліворуч і лише на робочу поверхню. Не можна читати лежачи, в транспорті. Зорове навантаження  вдома у дітей  не має перевищувати 1,5 - 2 год. Кожні 20 хвилин читання необхідно робити 5-хвилинні перерви.


Відстань від очей до книжки має бути не меншою ніж 30-35 см. Сидіти слід не нахиляючись, бажано користуватись тримачем для книжок з кутом нахилу 15 градусів. Стілець має бути присунутий до столу настільки, щоб між його краєм і грудьми міг поміститись кулак дитини, а спиною вона повинна спиратись на спинку стільця. Ноги розміщуються так, щоб коліна були під тупим кутом до горизонтально розташованих стегон. Голова трохи  нахилена вперед.


Діти мають дотримуватись режиму дня, гуляти на свіжому повітрі, займатися спортом. Для профілактики захворювань очей та при спазмі акомодації та короткозорості  рекомендовані такі види спорту: бадмінтон, теніс, настільний теніс, волейбол, метання, спортивне орієнтування.
Сон – не менше 8-10 годин.


Рекомендована тривалість роботи з комп’ютером:

практично здоровим дітям в віці 6 років – не більше 15 хвилин,
7-9 років – не більше 20 хвилин неперервної роботи на комп’ютері на протязі дня.
Для дітей, в яких є порушення зору чи відхилення з боку нервової системи, цей час  скорочується:
для дітей в віці 6-7 років – до 10 хвилин,
8-9 років – не більше 15 хвилин на протязі дня.


Відпочинок для очей – це сконцентрований погляд вдалину. Так око розслабляється і відновлюється його фізіологічний стан. Виконуйте з дітьми гімнастику для очей під час виконання домашніх завдань, та заохочуйте їх повторювати ці вправи між уроками. Корисними є заняття великим тенісом, бадмінтоном, плаванням. Приклади вправ: кілька разів із силою заплющити, а потім відкрити очі, обертати очима спочатку за годинниковою, а потім проти годинникової стрілки, кілька раз подивитися вгору, вниз, вліво, вправо.

Щороку перевіряйте зір. Слідкуйте, чи не розпочала ваша дитина мружитись, наближувати до очей текст, скаржитись, що не бачить дошку, тримати голову та проектувати погляд під кутом. Все це повинно вас насторожити. Зір потрібно контролювати затуляючи кожне око окремо. Відвідуйте лікаря регулярно.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Цифра 8