пʼятниця, 10 квітня 2020 р.

Досліди для дітей

Пишемо шпигунський лист
 

Наливаємо у стакан молоко та лимонний сік. У нього занурюємо пензлик і пишемо ним щось дуже секретне на папері. Коли розчин висохне, напис зникне. Щоб побачити  його, потрібно попрасувати лист паперу або нагріти його феном.

 
 

Лимонний сік та молоко темніють під дією високої температури. Саме так проявиться напис. А ще, у давнину так писали таємні послання, і у книжках теж. Це неодмінно зацікавить дитину.


Вода, що сама переміщається
 

Якщо поставити одну посудину із водою на підставку, іншу, порожню, розмістити трішки нижче, а в них занурити кінцями смужку тканини, то з часом вода перебереться з однієї посудини в іншу.

 
 
Все це завдяки, так званому, капілярному ефекту. Вода переміщається по «канальцях» тканини не лише згори вниз, але й в зворотньому напрямку.


"Яйце-субмарина".

Для досліду знадобиться сіль, велика ємність, сире яйце й вода. Заповни посудину до половини водою, акуратно опусти туди яйце. Яйце, звичайно ж, потоне. Потім дістань яйце, насип у воду побільше солі, залежно від об'єму води.
Нехай дитина розмішає воду до повного розчинення солі, знову покладіть яйце у воду. Цього разу яйце має спливти на поверхню. Якщо раптом воно не спливає, досипте солі.


Дитині старшого віку можна пояснити, що солона вода тримає предмети, тому що її густина вища. А малюкові просто скажи, що вода стала іншою й завдяки солі тримає яйце.
Також пропоную переглянути відео Досліди для дітей з водою.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Цифра 8